MCM neemt nieuw 5 assig bewerkingcentrum in gebruik

MCM neemt nieuw 5 assig bewerkingcentrum in gebruikRecent nam MCM een nieuw 5 assig bewerkingscentrum van DMG in gebruik. De machine kenmerkt zich door een rotatietafel en een zwenkkop met een voor MCM groter bereik dan voorheen. LCMC realiseerde de CAD/CAM implementatie van deze machine gebaseerd op de toonaangevende ESPRIT CAD/CAM sofware.

De implementatie startte met een inventarisatie en vlak daarna de gebruikerstraining waarnbij de gebruikers achtereenvolgens freeform bewerkingen en freeform 5-assen simultane bewerkingen aangeleerd werden. Na de gebruikerstraining kon de postprocessor direct in gebruik worden genomen.

Bij de implementatie is op basis van de door Heidenhain ontwikkelde “plane spatial” methode voor hoekverdraaiing toegepast. Het grote voordeel van deze methode is dat de hoekverdraaiingen en bijbehorende nulpunten die door ESPRIT worden berekend automatisch herkenbaar worden overgenomen.

Naast de postprocessor leverde LCMC ook het simulatiemodel met het door DMG digitaal geleverde werkelijke machinemodel. De combinatie van postprocessor met dit machinemodel zorgt voor een betrouwbare werking van de machine. Bewerkingen, gereedschappen en complete machineomgeving kunnen worden gesimuleerd en geverifieerd voordat de NC code op de machine word uitgevoerd. Dit voorkomt niet alleen ongewilde bewegingen of botsingen maar maakt ook het proefdraaien op de machine overbodig.

Naast de nieuwe machine heeft MCM ook de nieuwste ESPRIT versie in gebruik genomen met daarbij de gepatenteerde “Profitmilling” strategieën. Deze strategieën zorgen voor een drastische reductie van cyclustijd op de machine en verhoging van de standtijd van de toegepaste gereedschappen. De “profitmilling” strategieën zijn bewezen zeer effectief en maken alleen extra schillende bewegingen op het moment dat het contactvlak van het gereedschap boven een in te stellen contacthoek uitkomt.

Inmiddels heeft MCM een nieuwe DMG evolution in bestelling die binnenkort op dezelfde vertrouwde wijze kan worden aangestuurd. De dienstverlening van LCMC maakt het mogelijk om ook deze machine snel operationeel te maken.